Duvački odsek

Na odseku za duvačke instrumente izučavaju se drveni duvački intrumenti (klarinet, saksofon, oboa, fagot i flauta) i limeni duvački instrumenti (trombon, truba i horna). Školovanje traje:

  • četiri godine za: klarinet, saksofon, obou, fagot, trombon, trubu i hornu. Učenici sa 11 godina mogu da upišu I razred osnovne muzičke škole (pre toga, već i sa 9 godina mogu pohađati pripremni razred);
  • šest godina za flautu. Učenici upisuju flautu sa 9 godina, a pre toga mogu pohađati pripremni razred.

Za ovo vreme učenici se osposobljavaju za bavljenje muzikom na nivou osnovnoškolskog znanja i za mogući nastavak školovanja u srednjoj muzičkoj školi. Pohađaju glavni predmet – odabrani instrument dva časa nedeljno i solfeđo takođe dva časa nedeljno. U poslednjoj godini se uči i teorija muzike. U drugom ciklusu (od 3. razreda) deca se uključuju u duvački orkestar.

 

  • Zbog čega da upišemo dete u Muzičku školu?

Bavljenje muzikom utiče na formiranje ličnosti: na stvaranje radnih navika i samodiscipline, jača volju i hrabrost, bistri ukus, pospešuje inteligenciju, uzdiže emocije, oplemenjuje dušu.

 

  • Gde nastupaju učenici duvačkog odseka?

Učenici nastupaju kao solisti na javnim časovima klase, odseka i na učeničkim koncertima u Koncertnoj sali Škole. Oni učestvuju i u kulturnom životu grada Subotice (otvaranja izložbi, nastupi u Biblioteci, na festivalima itd). Takođe, nastupaju i kao članovi duvačkog orkestra prilikom novogodišnjeg koncerta osnovne muzičke škole.

 

  • Da li idu na takmičenja?

Da, vredniji učenici ovog odseka učestvuju na takmičenjima koja se organizuju u državi, kao što je FEMUS (Subotica), „Dani muzike“ (Bačka Topola), Takmičenje „Davorin Jenko“ (Beograd), Susret flautista „Tahir Kulenović“ (Valjevo), Festival drvenih duvača (Požarevac), Međunarodno takmičenje „Fantast“ (Bečej), ali i na Republičkom takmičenju i inostranim takmičenjima, kao što je Međunarodno takmičenje u Sloveniji.

Pogledajte uspeh učenika ovog odseka – Rezultati takmičenja

12238356_1861251964101147_6596559904328406430_o

Duvački orkestar

Comments are closed