Istorijat škole

Музичка школа Суботица је основана 1868.год. Она је у почетку имала само три одсека: одсек виолине, виолончела и соло певања. Школовање је трајало четири године, а ученици су уписивани када су напунили 9 година. Настава је у том периоду извођена у згради Гимназије, чији директор је водио и музичку школу. Први наставници су били Вјенцеслав Соушек, Геза Алага и Леонард Барбаро, а они су били и чланови оркестра у цркви  Свете Терезије Авилске. Од 1874. год у школи је формиран и дувачки одсек, њен први директор је био Ференц Кунерт. Први подаци о броју уписаних ученика, датирају из 1875. Год када је наставу похађао 71 ученик.

Од 1882. год, па до смрти, музичком школом је руководио Ференц Гал, академски образовани музичар, одличан пијаниста и композитор. Утицај његових веза са српским музичарима и музиком других словенских народа, очигледан је у више композиција чији је аутор. Захваљујући ангажовању Ференца Гала у Музичкој школи је отворен 1896. год клавирски одсек. Овај одсек је водио Гал, а најталентованији ученици су школовање настављали у Будимпешти. Сви концерти ученика Музичке школе и гостујућих уметника, одржавани су најчешће у великој сали хотела“Пешта“. Годишњи испити ученика су били јавни, а присуствовало им је и руководство града. Ференц Гал је преминуо 1907. год, а њега наслеђује Ерне Лањи, који је био искусни музички извођач и педагог,који је музику студирао у Бечу, Паризу и Будимпешти. Лањи је у Музичку школу увео теоретски одсек, а школовање у нижој школи је од тада трајало три године , а у средњој четири године. Он је у Школи основао музичку библиотеку, набавио нове инструменте и издејствовао да Школа добије своју зграду.

Музичка школа Суботица се и данас налази на тој локацији, у Штросмајеровој улици бр. 3. Ерне Лањи је упоредо водио  хор и оркестар у цркви Свете Терезије Авилске,а организовао је и први концерт Симфонијског оркестра у граду и тако поставио темеље Суботичке филхармоније. Након тога, са Суботичком филхармонијом су свирали многи значајни уметници као што су Бела Барток, Пабло Казалс и други.

Након завршетка Првог светског рата , Суботица је ушла у састав  Краљевине СХС. Од 1919. год , школу води Цветко Манојловић,рођени Суботичанин,  који је заједно са Станиславом Биничким и  Стеваном Мокрањцем основао у Београду Прву српску музичку школу 1899. год. Манојловић је студије музике завршио у Лајпцигу и био је реномирани клавирски педагог и композитор.  Његовом заслугом, школовање у нижој музичкој школи је повећано на четири године, а у средњој на шест. Број ученика се константно повећавао, а посебно велико интересовање је владало за клавирски одсек, који је  он као врхунски клавирски педагог и водио.       Школске 1922/23. год на овом одсеку је било уписано 312 ученика. Школа је тада имала 398 ученика.

У периоду између два светска рата, у суботичкој музичкој школи су образовање започели многи, касније истакнути уметници у послератној Југославији, као што су : Александар Сегеди, Иван Пинкава, Људевит Пап, Милан Димитријевић, Ладислав Палфи, Карло Кромбхолц, Кора Патаки, Душан Миладиновић и други.

После завршетка Другог светског рата, након кратког прекида, јануара 1945. год, Музичка школа наставља рад. Први послератни директор је био Жељко Страка, а од 1947-1966 ( уз краћи прекид), директор је била реномирана пијанисткиња Кора Милко. У Суботици, у првим послератним годинама, се одвијао веома богат музички живот, а у средишту збивања је била Музичка школа, која је била организатор свих концерата у граду. Посебно је значајна сарадња школе са Суботичком филхармонијом. У овом периоду у школи се могао учити и балет, а у оперском студију и глума. Поводом 80-те годишњице постојања Музичке школе, 1948. год, ученици су извели део опере “ Никола Шубић Зрињски“ Ивана Зајца.

После Коре Милко Школу су водили: Јосип Пеић (од 1968-1975), Геза Шандор( од 1975-1979), Иштван Балаж Пири ( од 1979-2002), Катарина Скендеровић (од 2002-2004),  Иштван Антал (од 2004-2012), Едита Барлаи (од 2012-2017). Од 2017. год, ту функцију обавља Драгана Николић.

Музичка школа Суботица  је међу првима увела наставу хармонике и тамбуре, као и некласичних инструмената  везаних за извођење џез музике ( саксофон, удараљке, џез гитара, џез клавир и џез певање).

Наша средња музичка школа, једина је у Републици Србији,  у којој се настава  изводи и на српском и на мађарском језику.

Подаци коришћени за кратак историјат Школе, преузети су из књиге „140 година Музичке школе у Суботици“ Тибора Пекара , нашег дугогодишњег професора виолине .

 

 

Comments are closed.