Škola danas

Muzička škola – Subotica je državna ustanova sa tradicijom dugom 155 godina. Članica je Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije, kao i Evropske unije muzičkih škola (EMU).

U školi se nastava odvija na osnovnom i srednjem nivou, a pohađa je više od 500 osnovaca i više od 100 srednjoškolaca. Obrazovni rad se odvija na srpskom i mađarskom jeziku, po čemu smo jedinstveni u Republici Srbiji. Nastava opšteobrazovnih predmeta za srednjoškolce se odvija u matičnoj školi.

Učenici koji pohađaju osnovnu muzičku školu, mogu da izučavaju jedan od dvadesetak ponuđenih instrumenata.

Obrazovni proces u srednjoj školi se realizuje na 6 obrazovna profila:

Muzički izvođač – klasična muzika, muzički saradnik – teoretičar, muzički izvođač – tradicionalna muzika, muzički izvođač – džez muzika. Poslednja 2 navedena profila smo među prvima uveli u nastavu 2006. god. Pored nastave instrumenata učenici pohađaju kamernu muziku, a prisutni su i orkestri i horovi u osnovnoj i srednjoj školi.

Tokom godine, pored brojnih drugih, imamo i 4 velika projekta: obeležavanje Dana škole, Novogodišnji koncert, Veče kamerne muzike i maturski koncert. Pored toga permanentno se održavaju učenički koncerti, javni časovi stručnih veća i koncerti klasa. Učenici nastupaju solistički, ili kao članovi kamernih sastava, hora i orkestara.

Nastupi učenika i nastavnika su sastavni deo kulturnog života grada, a uspešno sarađujemo sa muzičkim školama iz okolnih mesta, zemlje i regiona.

Učenici Muzičke škole – Subotica svake godine uspešno učestvuju na Republičkim i međunarodnim takmičenjima osvajajući brojne nagrade i priznanja. Prisutni smo i na mnogim drugim takmičenjima u zemlji.

Naša škola je glavni nosilac muzičkog obrazovanja u Subotici i oblikovanja muzičkog ukusa mlađe generacije, a iznedrila je veliki broj poznatih umetnika, kao i poznavalaca i ljubitelja muzike. Iz redova naših profesora i učenika sastavljena je i Subotička filharmonija.

Razvijena koncertna delatnost, stručni nastavnici i uspesi na takmičenjima koje postižu naši učenici, su ključni činilac muzičkog života Subotice.

Bogata prošlost i duga tradicija Muzičke škole – Subotica nas obavezuje da negujemo i obogaćujemo muzički život kako u svojoj sredini, tako i šire.

Comments are closed.