Ütős tanszak

Az alapfokú zeneiskolai ütőhangszeres képzés hat évig tart, és az oktatás 11 éves kortól kezdődik, vagy korábban az előkészítő osztályban. A hatéves alapfokú tanulás során a diákok alapfokú hangszeres tudást szereznek, és így  felkészülnek a középiskolás anyag sikeres elsajátítására. A diákok heti két hangszeres és két szolfézs órán vesznek részt, majd a negyedik osztálytól már zenekarban való játszást és kamarazenét is tanulnak.

A hangszerek, melyeken az ütősök tanulnak, a következők: pergődob – az összes ütős hangszernek az alapja. Ezen a hangszeren a tanulók az ütéstechnikák alapjait és az alapfokú ritmusképleteket tanulják meg. Harmadik osztályban már az üstdobbal ismerkednek, negyedikben pedig a melodikus ütős hangszerekkel; elsősorban a xilofonnal és a marimbával.

 

  • Miért hasznos a zenetanulás?

A zenetanulás hatással van a személyiség formálásában és fejlődésében. Nagy szerepe van elsősorban a munkafegyelem és az önfegyelem kiépítésében. Az ütős hangszereken a diákok a ritmusérzéket és a koordinációt fejlesztik, a melodikus ütős hangszereken viszont a frazeálás és a dallam-játék kerül előtérbe.

A zenekarban való együtt játszás a közös, csoportos munkát fejleszti.

 

  • Hol lépnek föl a tanulóink? 

Diákjaink fellépnek mint szólisták, és mint zenekari tagok számos nyilvános órán és diákkoncerten. Az ütősök fellépnek még a fúvószenekarban, a vonószenekarban, tamburazenekarban és a harmonika zenekarban.

 

  • Hol tudnak versenyezni?

A kiemelkedő tanulók nemzetközi ütős versenyeken pl. Stevan Strunjašević vagy a Köztársasági Versenyen vetélkednek.

A versenyeredményeket megtekinthetik itt: Versenyeredmények

IMG_0422

Ütős hangszerek

Hozzászólások lezárva.