Iskolánk manapság

A 154 éves hagyományt ápoló Szabadkai Zeneiskola állami intézmény. Tagja a Szerbiai Zene- és Balettiskolák Szövetségének, valamint az Európai Zeneiskolák Szövetségének (EMU).

Iskolánk az országban egyedülálló a maga nemében, hiszen a zenei oktatás két szinten és két nyelven folyik: alapfokon és középiskolai szinten; magyar és szerb tannyelven. Alapszinten több mint 500 tanulója van, a középiskolába pedig 80 tanuló jár, akiknek az általános tárgyak oktatását is az anyaiskolában tudtuk biztosítani.

Azok a diákok, akik az alapfokú zenei képzésben vesznek részt, közel 20 hangszer közül választhatják ki, hogy melyiken szeretnének megtanulni játszani.

A középiskolások 6 oktatási szakon folytathatják zenei tanulmányaikat: zenei előadó – klasszikus zene, zenei előadó – jazz zene, zenei munkatárs – elmélet, zenei előadó – hagyományos zene, zenei előadó – egyházzene, hangmérnök. Az utóbbi négy profilt az elsők között vezettük be iskolánkba a 2005/2006-os tanévben. Amellett, hogy a diákok részt vesznek a hangszeroktatáson, a kamarazenélést is gyakorolják, valamint tagjai az iskola különböző zenekarainak és énekkarainak mindkét oktatási szinten.

A tanév folyamán sok más között 4 nagy zenei rendezvényünk van: az iskolanapi ünnepség, az újévi hangverseny, a kamarazenei est és a végzősök évvégi koncertje. Ezmellett a tanulóink folyamatosan bemutatják tudásukat a tanulói hangversenyeken, a nyilvános órákon, a különböző szakok nyilvános bemutatkozásain, a szólóhangversenyeken, egyes szaktanárok bemutató-hangversenyein; de fellépnek a különböző kamaraegyüttesekben, zenei együttesekben vagy kórusokban is.

Tanulóink és tanáraink fellépései mindennaposak a város művelődési életében, valamint sikeresen együttműködünk a környező helységek zeneiskoláival határon belül, és határon túl.

A Szabadkai Zeneiskola tanulói minden évben sikeresen mérik össze tudásukat a Köztársasági Zenei Versenyen, és hozzák haza a számtalan elismerést, érik el a jobbnál jobb helyezéseket; azonban kis zenészeink sok más zenei versenyen is eredményesen képviseltetik magukat az országban – és azon túl is.

Szabadka városban iskolánk a zenei oktatás fő meghatározója, a fiatal korosztály zenei ízlésének legkiemelkedőbb formálója. Pályafutását sok közismert zenész, előadóművész kezdte nálunk, csakúgy, mint a számtalan zenekedvelő és zenében-zenélésben jártas polgártársunk is; így tanáraink és tanítványaink közül kerülnek ki a Szabadkai Filharmonikus Zenekar tagjai is.

Zenei tevékenységeink, hangversenyeink, szaktanáraink magas tudása, és tanítványaiknak a különböző versenyeken elért kiemelkedő eredményei játszanak leginkább kulcsszerepet Szabadka város és község zenei életében.

Iskolánk gazdag múltja és nemes hagyománya arra kötelez bennünket, hogy ezt a kincset őrizzük és gyarapítsuk tovább szűkebb és tágabb környezetünkben egyaránt.

Hozzászólások lezárva.