Klavirski odsek

Školovanje na klavirskom odseku traje ukupno šest godina. Klavir mogu upisati učenici sa 9 godina, ali je poželjno da dete pre toga pohađa i pripremni razred u Školi.

Časove klavira i solfeđa učenici imaju dva puta nedeljno. Od IV razreda uključuju se u hor osnovne muzičke škole. U poslednjem razredu imaju teoriju muziku sa jednim časom nedeljno.

  • Zbog čega da upišemo dete u Muzičku školu?

Bavljenje muzikom utiče na formiranje ličnosti: na stvaranje radnih navika i samodiscipline, jača volju i hrabrost, bistri ukus, pospešuje inteligenciju, uzdiže emocije, oplemenjuje dušu.

  • Gde nastupaju učenici klavirskog odseka?

Naši učenici imaju mogućnost da pokažu svoj talenat na nastupima u školi – na internim časovima svojih nastavnika, na javnim časovima odseka in a učeničkim koncertima. Oni nastupaju kao solisti, a vrlo često i kao članovi nekog kamernog ansambla ili muziciraju zajedno sa partnerom u četvororučnom sastavu. Oni učestvuju i u kulturnom životu grada Subotice (otvaranja izložbi, nastupi u Biblioteci, na festivalima itd). Takođe, nastupaju i kao članovi hora prilikom novogodišnjeg koncerta osnovne muzičke škole.

  • Da li idu na takmičenja?

Da, vredniji učenici ovog odseka učestvuju na takmičenjima koja se organizuju:

  • u državi: „Pianissimo“ festival mladih pijanista (Subotica), Međunarodno takmičenje „Muzički trenuci“ (Bačka topola), Međunarodno takmičenje „Fantast“ (Bečej), Takmičenje mladih pijanista (Zrenjanin), Međunarodno takmičenje mladih pijanista (Šabac), Međunarodno takmičenje „Slavenski“ (Novi Sad), Festival pijanizma (Sremska Mitrovica), Pijanističko takmičenje „Vatroslav Lisinski” (Beograd), Republičko takmičenje i
  • u inostranstvu: Međunarodno pijanističko takmičenje „Chopin“ (Budimpešta), Međunarodno muzičko pijanističko takmičenje (Bjeljina, BiH),

Pogledajte uspeh učenika ovog odseka – Rezultati takmičenja

IMG_1939

 

Comments are closed.