Učenica generacije u srednjoj muzičkoj školi

18944526_1447268651960177_1418313041_n             Teodora Mrkajić, odeljenje IVa, generacija: 2013-2017

 

Biografija:

Rođena sam u Novom Sadu, 20. maja 1998. godine. Živim u Turiji sa porodicom, u Opštini Srbobran.

Muzičku školu sam upisala prilično kasno, sa 13 godina. Završila sam četiri razreda niže škole ubrzano, za dve godine, da bih stigla da je završim uporedo sa osnovnom školom. U mojoj porodici se niko ne bavi muzikom, a moj talenat je otkrio nastavnik muzičkog koji je došao u osnovnu školu kao zamena tadašnjoj nastavnici. On je oformio mali orkestar i ja sam tu svirala blok flautu. Nastavnik je primetio da sam talentovana, da brzo savladavam gradivo i učim nove pesmice sa lakoćom. Predložio mi je da se upišem u muzičku školu. Moram reći da, iako su mi roditelji najveća podrška u životu, oni su dugo bili sumnjičavi povodom mog upisa u muzičku školu, jer su mislili da je to neko moje prolazno stanje i da ako me upišu ja ću to brzo napustiti. Međutim, ja sam bila istrajna u svojoj želji i na kraju sam muzičku školu završila u klasi nastavnika Kondić Lazara, sa odličnim uspehom, a uporedo i osnovnu školu kao “Vukovac”. Uvek mi je bilo teže nego ostaloj deci, ali sam bila istrajna, vredna i uspela sam da uskladim sve obaveze i postignem zapažene rezultate. Već na samom početku osmog razreda, ja sam znala da je muzika ono što ću  da nastavim i čime želim da se bavim u životu. Tako sam upisala srednju muzičku školu u Subotici i nastavila saradnju sa profesorom Kondićem. Kroz srednju školu sam se oformila i kao ličnost i kao muzičar. Muzička škola je specifična, nije kao  druge škole: mi imamo mnogo više obaveza u toku dana, uz sve časove moramo da uskladimo i probe i vežbanje instrumenta po 4-5 sati dnevno. Imala sam sreću da sam imala sjajnog profesora klarineta od koga sam naučila mnogo stvari i kome zaista želim da se zahvalim na znanju i trudu koje je uložio u moj napredak. Tokom ove srednje škole išla sam na puno takmičenja, osvajala nagrade, pored toga svirala na koncertima, na raznim muzičkim i kulturnim događajima. Izdvojila bih nastupe sa Subotičkom filharmonijom –  obeležavanja Dana Grada Subotice i na baletskoj predstavi „Šeherezada“ u izvođenju Subotičke filharmonije i Baletske škole „Raičević”.

Prošle godine sam imala svoj prvi solistički koncert u Srbobranu. Pripremam se za prijemni ispit na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu.

Izabrana sam za Učenika generacije, što mi je izuzetna čast i veliko zadovoljstvo. To je samo potvrda da se svaki marljiv rad i trud isplate, te da nikada ne bi trebalo odustati u ostvarivanju svojih ciljeva i želja.

Rezultati sa takmičenja u toku srednje škole:

  • Festival „Femus“ (2014) – II nagrada
  • Republičko takmičenje (2015) – II nagrada
  • Festival „Femus“ (2015) – I nagrada
  • Takmičenje „Petar Konjović“ (2016) – II nagrada
  • Takmičenje drvenih duvača Požarevac (2016) – I nagrada
  • Festival „Femus“ (2016) – I nagrada
  • Republičko takmičenje (2017), kamerna muzika – I nagrada
  • Republičko takmičenje (2017) – II nagrada
  • Takmičenje drvenih duvača Požarevac (2017) – I nagrada
  • Takmičenje „Klaribanat“ (2017) – I nagrada

 

Teodorina poruka za mlađe generacije:

“Mlađim generacijama bih poručila da budu vredni, istrajni i da veruju u sebe i onda  kada niko drugi to ne radi. U životu često ne dobijamo podršku za ono što radimo, ali to je život i toga će uvek biti. Na druge ljude se ne bi trebalo obazirati, nego samo pratiti svoj put i verovati u svoje snove. Biti talentovan za muziku je dar od Boga, to nema svako.  Na kraju, svaki trud se isplati i uvek dobijemo nagradu za to, samo treba biti strpljiv. “

18519861_1427823537238022_4878507607090530785_n

Comments are closed.