Hangmérnök

♪ Hogyan iratkozzunk a hangmérnöki szakra?

Minden tanuló beiratkozhat, aki elvégezte az alapfokú zeneiskolát bármelyik szakon, és sikeresen felvételizett erre az oktatási területre. Erre sor kerülhet abban az esetben is, ha előzőleg nem fejezett (vagy nem fejezte be az) alapfokú zeneiskolát. Ebben az esetben az alapfokú zeneiskolai képzettséget bizonyító különbözeti vizsgát kell tennie.
Az Iskola minden évben megszervezi a felkészítő oktatást a felvételi vizsgára szolfézsból és zeneelméletből. Ezzel kapcsolatban érdeklődni lehet az Iskola szakszolgálatánál telefonon, valamint az Iskola honlapján.
A felvételi vizsga:
• zeneelmélet – teszt és
• szolfézs – diktandóból – dallam és ritmikai gyakorlatokból áll.

♪ Mik a hangmérnöki szak jellemzői?

A középfokú zeneiskolában ezen a szakon az oktatás négy évig tart.
Főtárgy a MIDI hang-, és zenei folyamat technológiája.
Ezt a szakirányt azoknak a fiataloknak ajánljuk, akiket érdekel a: zene és a számítógépes hangtechnika, az akusztika és a fizika; valamint, akik szeretnének megismerkedni a zenekészítés modern audiotechnikai módszereivel.
Az első és második osztályban elsősorban az elméleti oktatáson van a hangsúly: akusztikából, elektro-akusztikából, elektrotechnikai alapismeretekből és hangtechnikából; valamint a tanulók megismerkednek a számítógépes hangfeldolgozással. Emellett, vannak általános zenei szaktantárgyak is: szolfézs, zeneelmélet, hangszerismeret, harmónia, formatan stb. Harmadik és negyedik osztályban az audiotecnikai ismereteken kívül a tananyag része a hangmérnöki munka alapjai a különböző audiovizuális médiákban. Itt már külön hangsúlyt kap a gyakorlati munka, így a hallgatók a zenei produkció minden szakaszával megismerkedhetnek.

♪ Mik a lehetőségek a középiskola elvégzése után?

A sikeres érettségi vizsga után a tanulók

hangmérnök-technikusi oklevelet kapnak.
A középiskola befejezését követően különböző egyetemeken képesíthetik magukat tovább a diákok a hangmérnöki irányoktól a zenei produceri vagy a sound design szakirányig (pl. a színházakban); és zeneakadémiákon (zeneszerzés, zenepedagógia, zenetudomány), mint a többi zenei középiskolát végzett tanuló.
Az egyetem elvégzése után a zenei producer és a hangmérnök munkaköre széleskörű gyakorlati tevékenységekhez kötődhet: a zenei stúdiókban való munkától a színházi hangtervezésig; a hangosításokon keresztül a rádióban vagy a televízióban való hangrögzítésig, hangfeldolgozásig, valamint, a film és a videojátékok hangmérnökei, hangtervezői lehetnek.

Hozzászólások lezárva.